Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim dalı yüksek lisans diploması
Radyo Televizyon ve Sinema alanında Yüksek Lisans derecesi (2. seviye) ve ‘Bilim Uzmanı’ unvanı.
Atatürk Üniversitesi tarafından dönemlik olarak ilan edilir. Detaylı bilgi için: http://www.atauni.edu.tr/#birim=sosyal-bilimler-enstitusu
Denkliği Yükseköğretim Kurulu (YOK) tarafından kabul edilen kurumların ilgili bölümlerinden mezun olan öğrenciler kabul edilebilir.
Sosyal Bilimleri Enstitüsü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrenciler bütün derslerden, seminer ve tezden başarılı olmalı ve geçer not almalıdırlar.
Programın temel amacı öğrencilere bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme, eleştirme ve yorumlama yeteneğini kazandırmaktır. Çağımızın sosyo-ekonomik koşulları içinde biçimlenen basın, sinema, radyo ve televizyon sistemlerinin gelişimini, ekonomik, sosyal ve kültürel yapı üzerine etkilerini araştırarak, değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmayı amaçlamaktadır. Temel kavramları tanımlama çabalarının yanı sıra kitle iletişim araştırmaları; kitle iletişim araçlarına sahip olan kurumları, kitle iletişim araçlarının ürününü oluşturan üretim sistemlerini, kitle iletişim materyalinin oluşturduğu koşulları, ürünün içerdiği anlam ve izlerkitle üzerinde de çalışmalarını sürdürmektedir.
Mezunlar hem kamu hem de özel sektörde profesyonel rol alırlar. Alanla ilgili akademik kariyer yapabilirler. Çeşitli kuruluşların basın ve iletişim departmanlarında görev alabilirler.
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla, kendi alanlarında veya ilgili alanlarda doktora programlarına müracaat edebilirler.
Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için öncelikle %70 devam şartı aranır. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir. Sınavların türleri, ilgili yarıyılın ilk iki haftası içerisinde duyurulur. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların süresi bir ders saati, yarıyıl sonu sınavı ile bütünleme sınavlarının süresi iki ders saatidir. Ders başarısının tespitine ilişkin esaslar şunlardır: Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30’u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70’inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli yüksek lisans/doktora programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65/75 puandır. 100 puan üzerinden alınan başarı notu daha sonra harf notu ve dörtlük sisteme çevrilerek öğrencinin başarı değerlendirmesi yapılır. 100 puan üzerinden alınan notların harf notu karşılıkları şu şekildedir. Harf Notu Katsayısı Başarı Notu AA 4,00 90 – 100 BA 3,50 85 – 89 BB 3,00 80 – 84 CB 2,50 75 – 79 CC 2,00 65 – 74 FF 0,00 0 – 64 G (Geçer) M (Muaf) D (Devamsız) K (Kalır) E (Eksik Not) Başarı notu (G), (M), (K) ile takdir edilen dersler not ortalaması hesaplamasında değerlendirmeye alınmaz.
Öğrencinin yüksek lisans programını bitirmesi için 120 AKTS yi tamamlaması ve yüksek lisans tezinin kabul edilmesi gerekmektedir.
Tam Zamanlı