Doktora programına başvurabilmek için adayların; bir lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans diplomasıyla başvuranlardan, ilgili ALES puanının en az 55 olması şartı aranır. Lisansla birleştirilmiş tezsiz yüksek lisans diploması ile doktora programına başvurabilmek için, ilgili ALES puanının en az 85 puan olması şartı aranır. Ayrıca, ALES puanının %60'ı ile lisans AGNO’sunun % 40'ının toplamının 90 puandan az olmaması gerekir. Doktora programına, öğrenci kabulünde adayın ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puana sahip olması gerekir. Doktora programına yüksek lisans diploması ile müracaat eden adayların, ilgili ALES puanının % 60'ı, lisans AGNO’sunun % 20’si ve yüksek lisans not ortalamasının % 20’ sinin toplamı alınarak hesaplanan yerleştirme puanının 65 puandan az olmaması gerekir. Adaylar en yüksek puandan başlanarak ilan edilen kontenjanlara yerleştirilir. Yabancı uyruklu öğrencilerden Avrupa Dil Portföyü’ne göre B2 ( veya 100 üzerinden 70 puan başarı) düzeyinde Türkçe bilmesi şartları aranır. Ayrıca diğer üniversitelerin aynı anabilim dalındaki aynı düzeydeki programdan yatay geçişle öğrenci kabul edilebilmektedir. Öğrenci başvuru, kabul koşulları ve güz- bahar eğitim öğretim dönemleri başlamadan ilan edilen kontenjanlar ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü websayfasından(http://www.atauni.edu.tr/#birim=egitim-bilimleri-enstitusu) ulaşılabilir.
Fizik eğitimi anabilim dalı doktora programına başka programlardan geçiş imkanı bulunmamaktadır. Fizik eğitimi anabilim doktora programına yerleşen adayların İngilizce yeterliliklerinin tespiti için her dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren adaylardan başarılı olanlar, anabilim dalının bağlı olduğu Eğitim Bilimleri Enstitüsünde verilen ingilizce hazırlık sınıfından muaf olurlar.
Fizik Eğitimi alanında doktora derecesi elde edebilmek için öğrencilerin; en az 24 kredilik ders alıp bu derslerden başarılı olmaları, tez hazırlamak için yeterlilik sınavında başarılı olmaları, ingilizce yeterliliklerini belgelendirmeleri ve bir doktora tezi hazırlayıp, jüri önünde savunarak başarılı olmaları gerekmektedir.
Bölümümüzün amacı lisansüstü egitimi ile nitelikli, yaratici, arastirmaci ruhu tasiyan, bilgiye ulasma ve bilgiyi kullanma yollarini bilen, vizyon sahibi fizik ögretmen adaylari ve fizik egitimi alaninda Ph.D. derecesine sahip arastiricilar yetistirmektedir. Fizik egitimi alaninda, kamu ve özel sektörde gereksinim duyulan nitelikli ögretmenler yetistirmek, fizik egitimi alaninda yürütülecek arastirma ve arastirmacilarla, bilimsel bilgi birikimine katkida bulunmak, gelismekte olan egitim fakültelerinin fizik egitimi alaninda ihtiyaç duydugu nitelikli ögretim elemanlarini yetistirmek, ögrencilerimizi hem temel hem de en son gelismeler dogrultusunda, alanlarinda gerekli bilgilerle donatmak, ögrencilere kuramsal bilgiler kazandirmanin yaninda bu bilgileri uygulama becerisi ile bütünlestirmek hedefimizdir.
Mezun olan öğrencilerimiz üniversitelerde akademisyen olarak görev alabilmektedir.
İlgili alanda akademik kariyerlerine devam edebilmektedirler.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, Ders Öğretim Planı’nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Ayrıntılı bilgiye bu sayfanın “Müfredat Dersleri & AKTS Kredileri” menüsünden ulaşılabilir.
Adayın, en az 24 Kredi saatlik dersi (8 adet) minimum CB 75 notu ile başarması, toplamda en az 180-240 AKTS biriminde akademik faaliyeti başarmış olması, yeterlik sınavında başarılı olması, doktora tez önerisinin tez izleme komitesince kabul edilmiş olması ve alanında Doktora tezi hazırlaması ve tez savunmasında başarılı olması gerekmektedir.
Tam zamanlı