DOKTOR
Ph.D
Temel tıp bilimlerinde doktora programlarına başvuru ve kabul şartları (1) Temel tıp bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek için Tıp Fakültesi mezunlarının; lisans diplomasına, en az 50 temel tıp puanına veya en az 55 ALES sayısal puanına sahip olmaları gerekir. (2) Tıp Fakültesi mezunu olmayanların Diş Hekimliği, Eczacılık ve Veteriner Fakültesi lisans diplomasına, diğer fakülte ve yüksekokul mezunlarının yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve sayısal ALES puanlarının en az 55 olması gerekir. Ayrıca, fakülte veya yüksekokul mezunlarından yüksek lisans derecesine sahip olanların lisans mezuniyet not ortalamasının % 20’si, yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının % 20’si ile sayısal ALES puanının % 60’ının toplamının en az 65 olması gerekir. (3) Temel tıp puanı; TUS’un temel tıp bilimleri testi-1 inci bölümünden elde edilen standart puanın %70’i ile klinik tıp bilimleri testinden elde edilen standart puanın %30’unun toplanmasıyla elde edilir. (4) Tıp Fakültesi mezunlarının mezuniyet not ortalamasının % 50’si ile temel tıp puanının % 50’sinin toplamının en az 55 puan olması veya mezuniyet not ortalamasının % 40’ı ile sayısal ALES puanının % 60’ının toplamının en az 65 puan olması gerekir. (5) Adayın başvurduğu doktora programına yerleşebilmesi için, hazırlık sınıfları dışında en az on yarıyıl süreli tıp, diş hekimliği, eczacılık ve veteriner fakülteleri mezunlarının, mezuniyet not ortalamasının % 40’ı ve ALES sayısal puanının/temel tıp puanının % 60’ının toplamının en az 65 puan olması gerekir. (6) Dört yıllık lisans diploması ile doktora programlarına başvuracak olan adayların sayısal ALES puanının en az 85 olması gerekir. Ayrıca, sayısal ALES puanının % 60’ı ile lisans not ortalamasının % 40’ının toplamının en az 90 puan olması gerekir. (7) Temel tıp Bilimlerinde doktora programına öğrenci kabulünde, ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eş değer bir puanın alınması zorunludur. (8) Farklı mezuniyet programları için yukarıda belirtilen asgari başvurma kriterlerinde belirtilen yüzde oranları dikkate alınarak yerleştirme puanları hesaplanır ve tek bir sıralama listesi oluşturulur. Adayların yerleştirilmesi bu sıralamaya göre yapılır. (9) Yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puana eşdeğer bir puan alınması zorunludur.
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, veteriner fakültesi mezunu olmak veya tıbbi biyokimya anabilim
dalında yüksek lisans yapmış olmak.
Biyokimya alanında doktora programını tamamlamak için öğrenciler; 1- Gerekli krediyi tamamlamak için zorunlu ve seçmeli dersleri almak 2- Yeterlilik sınavını başarı ile geçmek 3- 2 adet seminer sunmak 4- Orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
Lisansüstü düzeyinde eğitim verilen öğrencilerin, biyolojik sistemlerde (özellikle insan vücudunda) gerçekleşen biyokimyasal değişimler, enerji dönüşümleri, enerjinin kullanımı, biyomoleküllerin yapı-fonksiyon ve metabolizmalarının açıklanması, hücresel ve organ seviyesinde homeostazın açıklanabilmesi için gerekli bilgilerle donanımlarının sağlanması.
Tıbbi biyokimya alanında lisans ve lisansüstü düzeyde kendine güvenen, gelişime açık, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yapabilen, müspet bilime katkıda bulunabilen ve bütün bilimsel ve pratik becerilerini insan sağlığı yararına kullanan müteşebbis bireyler yetiştirilmesi.
1-Prof. Dr. Ebubekir Bakan-Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı, 2-Prof. Dr. Nuri Bakan-Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anbilim Dalı Üyesi, Prof. Dr. Ahmet Kızıltunç -Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Üyesi 4- Prof. Dr. Zuhal Umudum-Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Üyesi 5-Prof. Dr.Mevlüt Sait Keleş-Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Rektör danışmanı, 6- Prof. Dr. Seyithan Taysi Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anbilim Dalı Öğretim Üyesi 7- Yrd. Doç.Dr. Fatma Özabacıgil Gür- Atatürk Üniversitesi SMYO Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi 8-Yrd. Doç.Dr. Hamit Hakan Alp Van Yüzüncü Yıl Ünivesitesi Tıp fakültesi Öğretim Üyesi
Lisansüstü programlarda alınan herhangi bir derse yarıyıl içinde en az % 70 devam etmek zorunludur. Başarı; yıl içi başarı ölçümü (ödevler, ara sınavlar) ve yıl sonu sınavı ile ölçülür. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılır. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Derslerdeki başarının ölçme ve değerlendirmesi ile ilgili detaylı açıklamalar Ders Bilgi Paketi sayfasında yer almaktadır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30 u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70 inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65 puan, 4 üzerinden 2 (CC) puandır. Kredisiz dersler, uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışmasının başarı ile tamamlanması halinde G (Geçer) veya B (Başarılı) ifadesi kullanılır. Ortalama başarı notu hesaplamasında; Geçer (G), Başarılı (B) ve Muaf (M) ile ifade edilen dersler değerlendirmeye alınmaz. 100 puan üzerinden alınan başarı notunun harf notu ve dörtlük sistem karşılıkları ile ilgili geniş açıklama, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde (http://www.atauni.edu.tr/#birim=saglik-bilimleri-enstitusu) yayınlanan yönetmelikte bulunmaktadır.
(1) Tez sınavında başarılı olmak ve diğer şartları da sağlamak kaydıyla doktora tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenci doktora diploması almaya hak kazanır. (2) Doktora diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim dalındaki programın YÖK tarafından onaylanmış adı bulunur.
Teorik ve pratik eğitim (Klasik eğitim)