Biyokimya Anabilim dalı yüksek lisans programını başarı ile tamamlayanlar Biyokimya alanında Yüksek Lisans derecesine (Biyokimya Bilim Uzmanı) sahip olur.
İkinci düzey (yüksek lisans)
1- Enstitü kurulunun belirlediği alanda lisans diplomasına sahip olması, 2- Sayısal puan türünde en az 55 ALES (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) puanına sahip olması, 3- Sayısal ALES puanının % 60`ı ile lisans AGNO’sunun (Ağırlıklı genel not ortalamasının) % 40`ının toplamının en az 55 olması, 4- En yüksek puan alan adaydan başlamak üzere yapılacak sıralamada, açılan kontenjan içinde yer alması, 5- Bilimsel hazırlık sınıfı koşuluyla kabul edilmesi halinde, bilimsel hazırlık sınıfını 1 yılda başarmış olması, 6- Yabancı uyruklu öğrencilerde Avrupa Dil Portföyü’ne göre B2 ( veya 100 üzerinden 70 puan başarı) düzeyinde Türkçe dil bilmesi şartları aranır.7- Programa öğrenci başvuru ve kabul koşulları, her akademik dönem başlamadan önce Sağlık Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde (http://www.atauni.edu.tr/#birim=saglik-bilimleri-enstitusu) yayınlanmaktadır.
Tıp, diş hekimliği, eczacılık veya veteriner fakültesi mezunu olmak veya fen fakültesi / fen edebiyat fakültesi kimya bölümü / biyokimya bölümü veya biyoloji bölümü / moleküler biyoloji ve genetik bölümü mezunu olmak.
Biyokimya alanında yüksek lisans derecesini almak için öğrenciler, zorunlu ve seçmeli derslerini tamamlamak, tez konularıyla ilgili bir semineri vermek ve derleme veya orijinal bir çalışmayı tez olarak başarıyla sunmak ve savunmak zorundadırlar.
1. Canlı organizmaların enerji ihtiyacını sağlayan, hücrelerin yapıtaşlarını oluşturan karbonhidrat, lipit, proteinlerin sınıflandırılmaları, fiziksel, kimyasal özellikleri ve fonksiyonlarının öğrenilmesi, 2. Biyolojik olayları katalizleyen, reaksiyonların hızını artıran enzimlerin yapısal özelliklerinin bilinmesi ve klinik olarak değerlendirebilmesi, minerallerin sınıflandırılması, fonksiyonlarını, eksiklik ve fazlalık durumunda meydana gelen bozuklukları öğrenilmesi, 3. Genel laboratuvar metodlarını uygulamaları ile birlikte öğrenilmesi, biyoenerjetikler, egzersiz ve hormonların öğrenilmesi. 4. Bu konularla ilgili laboratuar uygulamalarını yapması, bu moleküllerin kimyasal reaksiyonlarını tanıması ve sonuçlarını yorumlamayı öğrenilmesi Araştırma ve sorun çözme yeteneği gelişmiş, bilimsel, kültürel birikimini artırmış, iletişim becerisine sahip, canlı biyokimyasını anlayabilen, hastalıkları biyokimyasal olarak teşhis edebilen, bilimsel gelişmeleri ve teknolojiyi takip edebilen, mesleki etik kurallara uyan, çevre bilincine sahip, sürekli eğitime önem veren ve daima kendini yenileyebilen, saygılı, duyarlı, ileri görüşlü, biyokimyacılar yetiştirmektir.
Tıbbi biyokimya yüksek lisans derecesi alanlar, biyokimyasal araştırma ve rutin laboratuvarlarında her türlü araştırma ve geliştirme,metot kurma ve yönetme becerilerini yapabilirler. Ayrıca öğrenci eğitiminde pratik uygulamaların yürütülmesini rahatlıkla başarabilirler.
Biyokimya yüksek lisans programında eğitimini tamamlamış öğrenciler, aynı programda doktora yapabilecekleri gibi, Biyokimya Programında yüksek lisansını tamamlamış öğrencileri kabul eden doktora programlarında da doktora yapabilmektedirler.
Lisansüstü programlarda alınan herhangi bir derse yarıyıl içinde en az % 70 devam etmek zorunludur. Başarı; yıl içi başarı ölçümü (ödevler, ara sınavlar) ve yıl sonu sınavı ile ölçülür. Sınavlar; yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılır. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Derslerdeki başarının ölçme ve değerlendirmesi ile ilgili detaylı açıklamalar Ders Bilgi Paketi sayfasında yer almaktadır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarı notu, ara sınav not ortalamasının % 30 u ile yarıyıl sonu sınavı veya bütünleme sınavının % 70 inin toplamı alınarak hesaplanır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında başarı notu, 100 puan üzerinden en az 65 puan, 4 üzerinden 2 (CC) puandır. Kredisiz dersler, uzmanlık alan dersi, seminer ve tez çalışmasının başarı ile tamamlanması halinde G (Geçer) veya B (Başarılı) ifadesi kullanılır. Ortalama başarı notu hesaplamasında; Geçer (G), Başarılı (B) ve Muaf (M) ile ifade edilen dersler değerlendirmeye alınmaz. 100 puan üzerinden alınan başarı notunun harf notu ve dörtlük sistem karşılıkları ile ilgili geniş açıklama, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Internet adresinde (http://www.atauni.edu.tr/#birim=saglik-bilimleri-enstitusu) yayınlanan yönetmelikte bulunmaktadır.
1- En az 24 Kredi saatlik dersi (8 adet) minimum CC 65 notu ile başarmak, 2- Seminer dersi ve seminer sunumunda başarılı olmak. 3- Biyokimya alanında Yüksek Lisans Tezi hazırlamak ve tez savunmasında başarılı olmak. 4- En az 90-120 arasında AKTS biriminde akademik faaliyeti başarmış olmak.
Klasik eğitim